فهرست مطالب

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس شیخ محمدی، غلامعلی افروز*، علی اکبر ارجمندنیا، باقر غباری بناب، رزیتا داوری آشتیانی صفحات 7-24

    رفتارهای اجتماعی مناسب و دیگر مهارتهای سازشی، پایه های سازش یافتگی شخصی و اجتماعی را در زندگی تشکیل می دهند. هدف پژوهش حاضر عبارت است از بررسی نقش تعدیل گر اجتماعی سازی هیجانات والدین (واکنشهای حمایتگرانه) در رابطه میان کارکردهای اجرایی و مهارتهای اجتماعی کودکان با و بدون اختلال نقص توجه/ بیش فعالی. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل همه کودکان 7 تا 13 ساله شهر تهران بود و نمونه آماری شامل 191 کودک 7 تا 13 سال (دختر: 44 درصد، پسر: 56 درصد) با و بدون اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و والدین آنان بود که کودکان با اختلال نقص توجه/ بیش فعالی به صورت در دسترس و کودکان بدون اختلال نقص توجه/ بیش فعالی با روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس درجه بندی کانرز والدین (CPRS-R: S)، پرسشنامه مهارتهای اجتماعی گرشام و الیوت (SSRS)،  مقیاس نقص کارکرد اجرایی بارکلی (BDEFS-CA) و مقیاس راهبردهای مقابله با هیجانات منفی کودکان (CCNES) گرد آوری شدند. داده ها از طریق تحلیل رگرسیون چندگانه و با روش سلسله مراتبی تحلیل شدند و نتایج نشان داد که کارکردهای اجرایی و اجتماعی سازی هیجانات از سوی والدین می توانند به طور معناداری (0/001>P)، مهارتهای اجتماعی را پیش بینی کنند. همچنین بر اساس نتایج، بعد حمایتگرانه اجتماعی سازی هیجانات از سوی والدین رابطه میان کارکردهای اجرایی و مهارتهای اجتماعی را تعدیل می کند (0/001>P). بنابراین هرچه والدین از راهبردهای مثبت اجتماعی سازی هیجانات بهره بگیرند، می توانند اثرات منفی نارسایی کارکرد های اجرایی را بر مهارتهای اجتماعی کودکان تا حدودی تعدیل کنند.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، مهارتهای اجتماعی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، اجتماعی سازی هیجانات
  • آزیتا قرنجیک، علی اصغر بیانی*، حسن صائمی، حسین فکوری حاجیار صفحات 25-40

    هدف این پژوهش تبیین اهمیت و ضرورت طراحی برنامه درسی آموزش خانواده در موفقیت نظام تعلیم و تربیت فرزندان است. این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش تحلیل محتوای قراردادی انجام شده است. بیست صاحب نظر در حوزه های برنامه ریزی درسی، روانشناسی، جامعه شناسی، مشاوره خانواده و مدرسی آموزش خانواده با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و تعاملی تا رسیدن به حد اشباع اطلاعات گردآوری و یافته های حاصل از تحلیل داده ها در دو مقوله اصلی طبقه بندی شدند که عبارت اند از :1. ارتباط و پیوند مدرسه و خانواده بر اساس نیازها و درک متقابل (با هشت مقوله فرعی: آگاهی والدین از وظایف و نقشهای خود، انسجام و وحدت رویه در آموزش خانواده، ضرورت توجه به خانواده به عنوان کانون اصلی رشد و تعالی انسان، مشارکت والدین در برنامه درسی، ضرورت پیوند برنامه های درسی با واقعیات زندگی، ناآگاهی و مشکلات رفتاری خانواده ها، آشنایی والدین با نظامهای درسی مدرسه، آگاهی از ابعاد رشد همه جانبه کودکان)؛ 2. کارآمدی و کاربردی بودن برنامه های درسی (با سه مقوله فرعی: اثربخشی و کارایی برنامه های درسی ، در نظر گرفتن تغییر و تحولات جهانی، کاربرد روش های حمایتی و مراقبتی در فعالیتهای یاددهی و یادگیری). بنابر نتایج این پژوهش، برنامه درسی آموزش خانواده در دوره ابتدایی نه تنها در ارتقای آگاهی، نگرش و عملکرد والدین در تربیت فرزندان نقش اساسی دارد، بلکه در ایجاد همسویی در اهداف و انتظارات تربیتی و آموزشی میان  نهاد خانه و مدرسه نیز نقشی تعیین کننده دارد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، خانواده، آموزش خانواده، مدارس دوره ابتدایی، طراحی
  • فروغ پورطاهری*، سید امیر امین یزدی، حسین کارشکی، مهدی رحیمی صفحات 41-58

    از مجموع متغیرهای موثر بر رشد کودک یک مورد بیشترین توضیح را برای تنوع در  فرایند رشد کودکان ارایه می کند و آن کیفیت تعاملات اولیه آنها با افرادی است که شخصیتی مرکزی در زندگی کودک هستند. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی برنامه آموزش فرزندپروری مبتنی بر میانجیگری شناختی - هیجانی در بهبود رابطه مادر - کودک و افزایش خودکارآمدی مادران کودکان 3 تا 6 سال شهرستان یزد انجام شده است.  این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل همه مادرانی بود که دارای کودک 3 تا 6 سال بدون هرگونه اختلال تشخیص داده شده بودند و در پاییز سال 1397 کودکان خود را به مهدهای کودک شهرستان یزد سپرده بودند. نمونه پژوهش شامل 23 مادر داوطلب شرکت در پژوهش بود که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (10 نفر) و گروه کنترل (13 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایشی در شش جلسه هفتگی برنامه آموزشی فرزندپروری مبتنی بر میانجیگری شناختی - هیجانی را دریافت کرد، درحالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. پیش از شروع و پس از پایان برنامه آموزشی، هر دو گروه شرکت کننده در پژوهش پرسشنامه رابطه والد- کودک پیانتا (1992) و مقیاس خوداثرمندی والدگری دومکا و همکاران (1996) را تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل نشان داد که آموزش فرزندپروری  مبتنی بر میانجیگری شناختی - هیجانی کیفیت رابطه مادر- کودک را بهبود می بخشد و موجب کاهش تعارض میان مادر- کودک می شود و نیز خودکارآمدی مادران را افزایش می دهد. نتایج پژوهش حاضر اهمیت نقش میانجیگری در پرورش کودک و تعامل میان مادر و کودک را باز می نماید.

    کلیدواژگان: میانجیگری، آموزش فرزندپروری، رابطه مادر- کودک، خودکارآمدی والدگری
  • خاطره سجادی، حمیدرضا عظمتی*، حامد مضطرزاده، بهرام صالح صدق پور صفحات 59-76

    امروزه پرخاشگری دوران نوجوانی سبب نگرانی والدین شده است زیرا مشکلات اجتماعی، روحی، رفتاری و آموزشی آینده را در پی خواهد داشت. علاوه بر عوامل ژنتیکی، خانوادگی، اقتصادی و فرهنگی یکی از عوامل موثر بر رفتار پرخاشگرانه، عوامل محیطی است. از آنجا که مدرسه نخستین مکانی است که نوجوانان تجاربی از زندگی اجتماعی را در کنار همسالان خود کسب می کنند، بنابراین محیط مدرسه می تواند نقشی موثر در سامان دهی رفتار تعاملی و اجتماعی، سلامت روانی و احساسی آنها داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر توجه به مولفه های محیطی در طراحی معماری مدارس برای کاهش رفتارهای پرخاشگرانه دانش آموزان بوده است. لذا در روند پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی و روش تحلیل محتوا مولفه های موثر بر پرخاشگری در مدارس گردآوری شده است. برای تکمیل مولفه ها با روش دلفی و رویکرد اشباع نظری با متخصصان روانشناسی و رفتارشناسی مصاحبه شده است و در تحلیل مصاحبه ها به روش تحقیق زمینه ای با به کارگیری تکنیک کدگذاری باز و سپس کدگذاری محوری و خلق پیوستارها دو سر طیف مولفه ها بررسی شده است. در مرحله نهایی با کدگذاری انتخابی پیوستار میان مولفه های محیطی و عامل پرخاشگری مورد تحلیل قرار گرفته و رابطه میان آنها بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که مولفه های میانجی برگرفته از مولفه های محیطی مانند توجه به نیازها، جذابیت و شفافیت فضایی، امنیت، انعطاف پذیری، کاهش تنشها، سلامت روانی، آسایش شنیداری و آرامش محیطی و مثبت اندیشی در کاهش رفتار پرخاشگری دانش آموزان موثر بوده است. در نهایت نیز مدل ارتباطی مولفه های محیطی و رفتار پرخاشگرانه دانش آموزان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مولفه های محیطی، رفتار، پرخاشگری، فضای آموزشی، روانشناسی
  • سید مجتبی طاهری، علی دارابی*، محمدجواد حق شناس، علیرضا سلطانی صفحات 77-92

    پژوهش حاضر با هدف بررسی توسعه سیاسی برآمده از نظریات گوناگون، آیات و روایات و قانون اساسی جمهوری اسلامی در برنامه درسی دوره متوسطه انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا و رویکرد پژوهش کاربردی است. جامعه آماری همه کتابهای درسی مطالعات اجتماعی، تاریخ، جامعه شناسی، ادبیات فارسی و فرهنگ و معارف اسلامی دوره اول و دوم متوسطه، شامل 32 جلد کتاب در سال تحصیلی 95-1394 بوده است. تکنیک مورد استفاده، آنتروپی شانون و واحد تحلیل، صفحات است که در مجموع 4375 صفحه بوده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که: 1) در مجموع 2174 مرتبه به مولفه های مرتبط با توسعه سیاسی توجه شده است که میزان تراکم فراوانی آن در مولفه های کرامت انسانی، مشروعیت، قانونگرایی، مشارکت، رقابت و تفکر انتقادی به ترتیب 250، 739، 94، 446، 341 و 304 مرتبه بوده است. 2) در میان مولفه های مورد بررسی، مشارکت با میزان بار اطلاعاتی 0/973 و ضریب اهمیت 0/176 بیشترین توجه را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که به مولفه تفکر انتقادی با میزان بار اطلاعاتی 0/867 و ضریب اهمیت 0/157 کمترین توجه صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، آنتروپی شانون، توسعه سیاسی، دوره اول متوسطه، دوره دوم متوسطه
  • آرزو عائلی، سمیه تاجیک اسماعیلی* صفحات 93-110

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش احساس تنهایی در گرایش به استفاده از شبکه های اجتماعی در میان دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران، طراحی و اجرا شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است و روش آن پیمایشی و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه است. در این پژوهش از مقیاس تجدیدنظر شده احساس تنهایی راسل (UCLA) استفاده شده که راسل، پپلاو و کوترونا (1980) آن را تدوین کرده اند و شکرکن و میردریکوند (1387) به فارسی برگردانده اند. برای سنجش گرایش به شبکه های اجتماعی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 384 نفر بوده است. شیوه نمونه گیری در پژوهش، خوشه ای چندمرحله ای است. از 384 پرسشنامه توزیع شده، 346 پرسشنامه به صورت کامل تکمیل و به پژوهشگر برگشت داده شدند. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان دادند که میان تنهایی عاطفی با گرایش به استفاده از شبکه های اجتماعی، رابطه آماری مثبت و معنادار (*0/358) و میان تنهایی اجتماعی با گرایش به استفاده از شبکه های اجتماعی (**0/311) رابطه معنا دار و مثبت وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی نشان داد که تنهایی عاطفی 36/5 درصد و تنهایی اجتماعی 11/7 درصد از تغییرات گرایش به شبکه های اجتماعی را پیش بینی می کنند. متغیر تنهایی (در دو بعد عاطفی و اجتماعی) در مجموع قادر به پیش بینی حدود 48/2 درصد از گرایش به استفاده از شبکه های اجتماعی است و نتایج تحلیل واریانس نشان داد که تنهایی عاطفی و تنهایی اجتماعی اثری معنا دار بر گرایش دانش آموزان مورد مطالعه به استفاده از شبکه های اجتماعی دارند.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، تنهایی عاطفی، تنهایی اجتماعی، گرایش به شبکه های اجتماعی، دانش آموزان دوره متوسطه
  • اسلام عیوضی*، شهرام نظری، کامران عیدی پور صفحات 111-128

    هدف از انجام دادن این پژوهش، تحلیل تاثیر میزان پرداختن به تمرینات ورزشی بر بهزیستی روانی و سلامت اجتماعی دانش آموزان پایه اول دوره متوسطه شهر تهران با نقش میانجی دلبستگی به مدرسه و استفاده از رسانه های اجتماعی بود. روش تحقیق از نوع همبستگی و کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان پسر پایه اول دوره متوسطه اول شهر تهران بودند. حجم نمونه پژوهش 384 دانش آموز بود که به روش خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پژوهش پنج پرسشنامه استاندارد استفاده از رسانه های اجتماعی کیم و همکاران (2017)، بهزیستی روانی دینر و همکاران (2009)، دلبستگی به مدرسه هارتادو و کارتر (1997)، سلامت اجتماعی کیز و شاپیرو (2004) و پرسشنامه تمرینات ورزشی بک و همکاران (1982) بود. برای تحلیل داده ها، از آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان داد که استفاده از رسانه های اجتماعی نقش میانجی را به ترتیب با ضریب اثر 0/17 و 0/17 صدم، برای تاثیر میزان پرداختن به تمرینات ورزشی بر بهزیستی روانی و سلامت اجتماعی ایفا می کند. همچنین دلبستگی به مدرسه نقش میانجی را به ترتیب با ضریب اثر 0/22 و 0/23 صدم، برای تاثیر میزان پرداختن به تمرینات ورزشی بر بهزیستی روانی و سلامت اجتماعی ایفا می کند. بنابراین اگر مدارس بتوانند از رسانه های اجتماعی برای مشارکت دانش آموزان در تمرینات ورزشی مدرسه و خارج از مدرسه بهره بگیرند، می توانند روی دلبستگی دانش آموزان تاثیر بگذارند و آنها را جذب فعالیتهای مدرسه کنند.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، بهزیستی روانی، سلامت اجتماعی، رسانه های اجتماعی، دلبستگی به مدرسه
  • یوسف خیری، بهزاد شالچی*، صبا کلاهی حامد، معصومه آزموده، ملیحه پورعلی وکیلی میاندوآب صفحات 129-141

    با توجه به جذابیت و ویژگیهای منحصربه فرد فضای سایبری، استفاده طولانی مدت و بیش از اندازه آن می تواند موجب وابستگی و اعتیاد افراد به ویژه نوجوانان شود. از این رو این پژوهش کیفی با هدف شناخت واقعی و عمیق از تجربه نوجوانان دختر در زندگی همراه با استفاده از اینترنت انجام شده است. پژوهش حاضر مبتنی بر رویکرد پدیدارشناسی تجربی موس تاکس است. برای گرد آوری اطلاعات از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با شرکت کنندگان استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان دختر مقطع متوسطه (دوره دوم) شهر تبریز در سال تحصیلی 96-1395 بود که از میان آنان 26 نفر به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل داده های پدیدارشناسی تجربی موس تاکس استفاده شده است. به طورکلی هشت محتوای اصلی از نتایج  این پژوهش استخراج شده که عبارت اند از: 1. دلایل و انگیزه استفاده از فضای سایبری، 2.  تاثیرات مثبت فضای سایبری، 3.  پیامدهای منفی فضای سایبری، 4. تاثیرپذیری از فضای سایبری، 5. تجربه ارتباط با افراد غریبه در فضای سایبری، 6. نشانگان عاطفی- رفتاری استفاده مرضی از فضای سایبری، 7. کناره گیری از دنیای واقعی و غرق شدن در فضای سایبری، 8. احساس گناه و نارضایتی از عدم کنترل فرد در استفاده از فضای سایبری. باتوجه به نتایج به دست آمده فرهنگ سازی استفاده صحیح از این فناوری در جامعه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، فضای سایبری، نوجوانان
|
  • A. Sheikh mohammadi, G. A. Afrooz *, A. A. Arjmandnia, B. Ghobari Bonab, R. Davari Ashtiani Pages 7-24

    Appropriate social behaviors and other adaptive skills are the basis for personal and social adjustment. This study explored hypothesized mediation of parental emotion socialization (supportive strategies) between executive functions and social skills of children with and without attention deficit/hyperactivity disorder. The present study had a correlational design. The statistical population of the study comprised all children aged 7-13 in Tehran with and without ADHD and the sample included 191 students (females: 44%, males: 56%) and their parents. Children with ADHD were selected via convenience sampling method and children without ADHD were chosen through random cluster sampling method. The research instruments included Conners’ Parents Rating Scale-Revised Short Form (CPRS-R: S), Gresham & Elliott’s Social Skills Rating System (SSRS), Barkley Deficits in Executive Functioning Scale-Children and Adolescents (BDEFS-CA), and Coping with Children’s Negative Emotions Scale (CCNES). Hierarchical regression was utilized to analyze the data. Results demonstrated that executive functions and parental emotion socialization could predict social skills in children with and without ADHD (p<0.001). Furthermore, supportive responses of parents to negative emotions of children can moderate the relationship between executive functions and social skills (p<0.001). These findings implicate that parental positive emotion socialization practices somehow compensate for the negative effects of executive dysfunction on social skills in children with and without attention deficit/hyperactivity disorder.

    Keywords: executive functions, social skills, attention deficit, hyperactivity disorder (ADHD), emotion socialization
  • A. Gharanjik, A. A. Bayani *, H. Saemi, H. Fakouri Hajyar Pages 25-40

    This study sought to examine the importance of designing a family education curriculum for elementary schools. This qualitative research was carried out through conventional content analysis method. The research sample included 20 experts in curriculum planning, psychologists, sociologists, family counselors, and family educators who were selected by purposive sampling method. Data collection was undertaken through semi-structured interviews and it continued until saturation was obtained. The results were classified into two main categories: 1) Relationships between school and family based on needs and mutual understanding (with 8 subcategories, i.e., parents' awareness of their duties and roles, cohesive planning as well as unitary method in family education, the need to pay attention to the family as the core of human growth and excellence, parents' involvement in the curriculum, the need to link curricula with realties of life, ignorance and behavioral problems in families, parents’ familiarity with school curricula, awareness of all dimensions of children’s development); 2) Curricular efficacy (with 3 subcategories, i.e., efficiency of curricula, taking into account global changes, application of supportive methods in teaching and learning activities). According to the findings, family education curriculum for primary schools plays a pivotal role not only in boosting parents’ awareness, positive attitude and performance in raising children but also in making the educational objectives and expectations between home and school compatible.

    Keywords: curriculum, family, family education, elementary schools, designing
  • F. Pourtaheri*, S. A. Amin Yazdi, H. Kareshki, M. Rahimi Pages 41-58

    This study was carried out to examine the effectiveness of a parent training program based on cognitive-emotional mediation in improving mother-child interactions and maternal self-efficacy in mothers of children aged 3-6 in Yazd. Pretest, posttest, control group design was utilized in this quasi-experimental study.  The statistical population of the study was comprised of all mothers of children aged 3-6 who were not diagnosed with any mental condition and attended kindergarten in Yazd in 2018. The research sample consisted of 23 mothers who voluntarily participated in the study and were randomly assigned to the experimental (N= 10) and control groups (N= 13).The experimental group received cognitive-emotional mediation parent training program in 6 weekly sessions; however, the control group was not exposed to any intervention.  Before and after the training program both groups were pre- and post-tested via Pianta Child-Parent Relationship Scale (1992) and Dumka Parenting Self-Agency Measure (1996). Data were analyzed using ANCOVA and MANCOVA. Results indicated that parent training based on cognitive-emotional mediation enhanced the quality of mother-child interactions and maternal self-efficacy and decreased the conflicts between mothers and children. The findings revealed the significance of cognitive-emotional mediation in promoting daily mother and child interactions.

    Keywords: mediation, parent training, mother-child relationship, parenting self-efficacy
  • K. Sajjadi, H. R. Azemati*, H. Moztarzadeh, B. Saleh Sedghpour Pages 59-76

    Nowadays, adolescent aggression is a concern for parents because it will lead to future social, psychological, behavioral and educational problems. In addition to genetic, family, economic and cultural factors, one of the factors contributing to aggressive behavior is environment. Due to the fact that school is the first place where adolescents socialize with their peers, the school environment can play a significant role in organizing students’ interactive and social behavior and mental and emotional health. This study set out to examine environmental components in school architectural design to reduce students' aggressive behavior. To this end, the components affecting aggression in schools were collected using library resources and documents and content analysis method. In order to complete the list of components, interviews with psychologists and behavioral experts were conducted through Delphi method and theoretical saturation approach. Grounded theory method was utilized in the analysis of interviews and through using open coding and then axial coding methods, both ends of the spectrum of components were studied. Finally, the spectrum of the relationships between environmental components and the aggression factor was analyzed by selective coding. The results indicated that mediator variables derived from environmental components such as attention to needs, spatial attractiveness and transparency, security, flexibility, stress reduction, mental health, auditory comfort and environmental calm, positive thinking, etc. are effective in reducing students' aggressive behavior. Finally, a model representing the relationship between environmental components and students' aggressive behavior was put forward.

    Keywords: environmental components, behavior, aggression, educational space, psychology
  • S. M. Taheri, A. Darabi *, M. J. Haghshenas, A. R. Soltani Pages 77-92

    This study was undertaken to investigate how the components of political development derived from different theories, Holy Quran, hadith and the Constitution of the Islamic Republic of Iran were mirrored in high school curriculum. This applied research had a descriptive design. Content analysis was utilized in this study and the statistical population was comprised of all social studies, history, sociology, Persian literature, and Islamic education textbooks in junior and senior high school (32 textbooks in 2015-16 school year). The utilized technique was Shannon Entropy and the unit of analysis was pages, which included a total number of 4375 pages. Results indicated that: 1) The components related to political development were considered about 2174 times in the aforementioned textbooks, with the frequency of 250, 739, 94, 446, 341, and 304 for human dignity, eligibility, law-abiding, participation, competition, and critical thinking, respectively; 2) The findings show that participation component had the highest frequency and significance, while critical thinking was the least frequently covered topic in these books.

    Keywords: content analysis, Shannon Entropy, political development, junior high school, senior high school
  • A. Aeli, S. Tajik Esmaeili * Pages 93-110

    The purpose of this study was to examine the role of loneliness in the tendency to use social media among senior high school students in Tehran. The research method was survey. The statistical population of the study was comprised of all secondary school students in Tehran and the sample size was 384 according to Cochran’s formula. The sample was drawn based on multi-stage cluster sampling method. The research instruments included UCLA Loneliness Scale (Russell, Peplau & Cutrona, 1980) and a researcher-made questionnaire to measure social network orientation. It is worth mentioning that UCLA Loneliness Scale was translated into Persian by Shekarshekan and Mirdereikvand in 2008. A total of 384 questionnaires were distributed and 346 responses were obtained. The results revealed that there was a positive, significant relationship between emotional loneliness and tendency to use social networks (0.358*). Moreover, there was a positive, significant relationship between social loneliness and the tendency to use social networks (0.311**). The results of regression analysis indicated that emotional and social loneliness accounted for 36.5 and 11.7 percent of changes in social network tendency, respectively. The loneliness variable (in both emotional and social dimensions) could approximately predict 48.2% of the variance in tendency to the use social networks. Results of analysis of variance showed that emotional and social loneliness had a significant effect on the tendency to use social networks.

    Keywords: loneliness, emotional loneliness, social loneliness, tendency to use social networks, high school students
  • I. Aivazi*, S. Nazari, K. Eidipour Pages 111-128

    This study aimed at analyzing the effect of exercise on psychological well-being and social health of first grade high school students in Tehran with the mediating role of attachment to school and the use of social media. This applied research had a correlational design. The statistical population of the study comprised all first grade male junior high school students in Tehran. The sample was drawn through random cluster sampling method and the sample size was equal to 384 students. The research instruments included Social Media Use Questionnaire (Kim et al., 2017), Psychological Well-Being Scale (Diener et al., 2009), School Belonging Scale (Hurtado & Carter, 1997), Social Health Scale (Keyes & Shapiro, 2004), and Habitual Physical Activity Questionnaire (Baecke et al., 1982). Pearson correlation and structural equation modeling were used to analyze the data. Results indicated that moderator variable of the use of social media mediates the effect of exercise on psychological well-being and social health with effect coefficients of 0.17 and 0.17. In addition, moderator variable of attachment to school mediates the effect of exercise on psychological well-being and social health with effect coefficients of 0.22 and 0.23, respectively. Therefore, if schools use social media to engage students in school and out-of-school sports, this can enhance students’ engagement in school activities.

    Keywords: exercise, psychological well-being, social health, social media, attachment to school
  • Y. Kheiri, B. Shalchi *, S. Kolahi Hamed, M. Azmoudeh, M. Pourali Vakili Miandoab Pages 129-141

    Although cyberspace has brought enormous benefits, it has also ushered in a host of new problems. It can lead to many problems especially for adolescents and its long-term use can cause dependence and addiction. This qualitative study aimed at assessing and explaining the experiences of female adolescents using the Internet. In this study, Moustakas empirical phenomenological approach (transcendental phenomenology of Husserl) was utilized. For the purpose of data collection, in-depth semi-structured interviews with the participants were used. The statistical population of the study was comprised of senior high school students in Tabriz in 2016-17 school year from among whom 26 students were selected via purposive sampling. The data were analyzed using Moustakas empirical phenomenology data analysis procedures. In general, eight main content areas were extracted based on the results of this study: 1. Reasons why individuals use cyberspace, 2. Positive effects of cyberspace, 3. Negative effects of cyberspace, 4. Cyberspace susceptibility, 5. Communication with strangers via cyberspace, 6. Affective and behavioral symptoms of cyber addiction, 7. Withdrawal from the real world and being submerged in cyberspace, 8. Feelings of guilt and dissatisfaction with the lack of self-control over the use of cyberspace. Based on the findings, building a strong culture of appropriate use of cyberspace in the society is recommended.

    Keywords: phenomenology, cyberspace, adolescents